Ga naar inhoud

Google maakt passkeys standaard inlogmethode voor persoonlijke accounts


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Google heeft besloten om passkeys de standaard inlogmethode voor persoonlijke Google-accounts te maken, zo heeft het techbedrijf aangekondigd. De volgende keer dat gebruikers op hun Google-account inloggen verschijnt er een melding om passkeys aan te gaan maken en gebruiken. Google wil hiermee naar eigen zeggen het wachtwoord overbodig maken. Gebruikers krijgen wel de optie om passkeys uit te schakelen en nog met een wachtwoord in te loggen.

Passkeys zijn een gezamenlijk initiatief van Apple, Google en Microsoft. Ze zijn gebaseerd op de Web Authentication (WebAuthn) standaard en maken gebruik van public key cryptography. Gebruikers moeten eerst een passkey voor een account of website genereren. De bijbehorende private key blijft op het toestel van de gebruiker, terwijl de bijbehorende public key door de website of app wordt opgeslagen. Het toestel van de gebruiker genereert vervolgens een signature gebaseerd op de private key die bij het inloggen wordt verstuurd.

Tijdens het inloggen gebruikt de website of app waarop wordt ingelogd de public key om de signature van de private key te verifiëren. Om de passkey op het toestel te kunnen gebruiken moet eerst een vinger of het gezicht van de gebruiker worden gescand, of een ontgrendelingspatroon of pincode worden opgegeven. Passkeys maken namelijk gebruik van het mechanisme waarmee het betreffende apparaat of systeem van de gebruiker wordt ontgrendeld. Ze zijn echter niet gebonden aan het betreffende apparaat en dezelfde private key kan op meerdere toestellen bestaan.

Critici van passkeys waarschuwen al lange tijd voor het risico van vendor lock-in, waarbij gebruikers zijn gebonden aan het platform waarop de passkey wordt gegenereerd.

 

bron: https://www.security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.