Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Beurshandelaren zijn zeker sinds januari van dit jaar aangevallen via een zerodaylek in Microsoft Defender Smartscreen, waarmee criminelen de beveiligingsmaatregel konden omzeilen om slachtoffers op een geraffineerde wijze met malware te infecteren. Dat laat antivirusbedrijf Trend Micro weten. Microsoft heeft beveiligingsupdates voor Windows uitgebracht waarin het probleem is verholpen.

SmartScreen is een beveiligingsmaatregel van Windows die gebruikers een waarschuwing toont bij het openen van bestanden afkomstig van internet. De afgelopen jaren zijn meerdere kwetsbaarheden in de beveiligingsmaatregel gevonden en gebruikt bij aanvallen. Het nieuwste zerodaylek (CVE-2024-21412) blijkt een eerder uitgebrachte update van Microsoft voor een andere kwetsbaarheid (CVE-2023-36025) te omzeilen.

Bij de door Trend Micro waargenomen aanvallen waren beurshandelaren op forex-handelsforums en Telegram-kanalen het doelwit. De aanvallers plaatsten berichten waarin ze om advies vroegen of gaven, of zogenaamde financiële tools deelden. In alle berichten werd gelinkt naar een zogenaamde aandelengrafiek die op een gecompromitteerde Russische handels- en cryptosite werd gehost.

In werkelijkheid wees de link naar een WebDAV share die gebruikers vroeg om Windowsverkenner te openen. Via WebDAV is het mogelijk om bestanden op servers te bekijken en delen. De aanvallers hadden de malafide WebDAV share zo vormgegeven dat die op de lokale downloadmap van slachtoffers leek en er een JPG-bestand in stond. Het weergegeven bestand 'photo_2023-12-29.jpg.url' is in werkelijkheid een ini-configuratiebestand, meldt Trend Micro. Dit bestand wijst weer naar een andere url die naar de malware wijst.

Windows laat standaard geen extensies zien, waardoor slachtoffers zouden kunnen denken dat het getoonde bestand een afbeelding is. Zodra slachtoffers de 'afbeelding' in de WebDAV share openen wordt in de achtergrond de malware gedownload, zonder dat hierbij de SmartScreen-waarschuwing verschijnt. Om slachtoffers niets te laten vermoeden wordt er na de infectie een echte afbeelding getoond. Via de malware krijgen de aanvallers controle over het systeem van het slachtoffer.

 

bron: https://www.security.nl

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.