Ga naar inhoud

Brussel verlengt uitzondering CSAM-detectie internetbedrijven met 20 maanden


Aanbevolen berichten

Een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn, waardoor internetbedrijven privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren, wordt met twintig maanden verlengd. Dat zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen, zo laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. De Europese privacytoezichthouder EDPS liet zich onlangs nog kritisch uit over het plan.

Vier jaar geleden kwam de Europese Commissie met het voorstel om een tijdelijke uitzondering op de Europese ePrivacy-richtlijn te maken, waardoor communicatieproviders privécommunicatie van hun gebruikers vrijwillig op misbruikmateriaal mogen controleren. Dit is een ander voorstel dan het plan van de Europese Commissie om berichten van burgers door middel van client-side scanning te controleren, waarover de onderhandelingen nog lopen.

Het voorstel van de Europese Commissie werd in 2021 door het Europees Parlement aangenomen. Het laat bedrijven op vrijwillige basis het verkeer van hun gebruikers controleren op bekend misbruikmateriaal. In augustus van dit jaar verloopt de tijdelijke uitzondering, maar afgelopen november kwam de Europese Commissie met een voorstel om de uitzondering te verlengen. Vervolgens kan er dan over langetermijnwetgeving worden onderhandeld, aldus Brussel.

 

Kritiek

De EDPS was al tegen het oorspronkelijke voorstel uit 2020 en stelt dat de zorgen nog steeds niet zijn weggenomen. Volgens de Europese privacytoezichthouder beperkt het voorstel de fundamentele rechten op privacy en persoonlijke data, waaronder hun recht op vertrouwelijkheid en communicatie. Zelfs wanneer communicatieproviders op vrijwillige basis detectie toepassen, ontslaat dit de Europese Commissie er niet van om met een uitgebreid juridisch raamwerk te komen dat aan de fundamentele rechten van de Europese Unie voldoet.

De zorgen die de EDPS vier jaar geleden uitte zijn er nog steeds, zo bleek eind vorige maand. Zo bevat de voorgestelde uitzondering geen bescherming tegen algemene en ongerichte monitoring van privécommunicatie. Daarbij maakt de EDPS zich met name zorgen over de grote foutmarge van huidige detectietechnologie, met name voor het detecteren van nieuw materiaal en grooming. Een andere zorg is dat de technologie consensueel gemaakte en gedeelde beelden als misbruikmateriaal bestempelt, met alle gevolgen van dien voor de betrokken personen, ook al houden die zich niet met CSAM bezig.

 

Akkoord

Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming en demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten aan de Tweede Kamer weten dat de onderhandelingen zijn afgerond om de uitzondering op de ePrivacy-Richtlijn voor het detecteren van misbruikmateriaal door de internetsector mogelijk te maken. "De bestaande derogatie zal worden verlengd met 20 maanden."

Volgens de bewindslieden is het verlengen van de uitzondering een resultaat van het vastlopen van de onderhandelingen over het plan van de Europese Commissie om alle chatberichten van Europese burgers door middel van client-side scanning te inspecteren. Het Europees Parlement is tegen dit plan en ook binnen de Europese Raad kon geen akkoord worden bereikt.

Volgende maand komt de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bijeen en zullen ministers van EU-lidstaten onder andere over de bestrijding van misbruikmateriaal en vastgelopen onderhandelingen spreken. "Naar verwachting zal het Voorzitterschap tijdens de Raad ook de contouren willen schetsen hoe zij de discussie over de CSAM-verordening verder willen brengen. Hierbij is geen besluitvorming voorzien", aldus de bewindslieden (pdf).

 

Melding

Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten dat een misbruikverdachte uit Huizen dankzij meldingen van Facebook en Google kon worden aangehouden. De man zou materiaal via Facebook Messenger en YouTube hebben gedeeld en geüpload en kon zo, vanwege het e-mailadres dat aan het account was gekoppeld, worden opgespoord.

 

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.