Ga naar inhoud

Heb ik een aparte grafische kaart nodig voor Photoshop of is de onboard grafische kaart van Intel Iris Xe Graphics ruim dan voldoende?


WhitePegasus

Aanbevolen berichten

Hoi, ik ben op zoek naar een laptop voor fotobewerking (Photoshop) maar geraak er niet uit welke ik moet nemen wegens tegenstrijdige info over de grafische kaart.

 

Ik doe aan fotografie als hobby en fotografeer in RAW-formaat (NEF-formaat), bewerk de foto's voornamelijk met filters van Nikon of gewoon handmatig; kleuren aanpassen, storende elementen uit de achtergrond verwijderen, layers toevoegen, ....  Het is ook de bedoeling dat ik mijn naam (of een watermerk/copyrite) via een batch-bestand op mijn foto's ga zetten en niet meer handmatig. Ik doe geen 3D-bewerkingen.  Ik wil gewoon mijn foto's opsmukken, op mijn foto-website zetten en afdrukken.  Deze laptop dient voornamelijk voor fotobewerking, opzoekwerk op internet en wat tekstverwerking maar absoluut niet om games te spelen.  Via internet naar films/telenet kijken is ook niet echt de bedoeling.   Mijn prioriteit is dat Photoshop (het inladen en bewerken van de foto's) vlotjes verloopt.   

 

Adobe zelf beveelt een 4 GB GPU-geheugen aan (Minimaal 1,5 GB GPU).  Ik vermoed dat dit zowel een aparte grafische kaart als onboard-kaart kan zijn? 

De ene verkoper zegt dat je zeker een aparte grafische kaart met 6 GB of 8 GB nodig hebt.  De andere zegt dan weer van niet en dat de processor (en de snelheid ervan) en het RAM-geheugen het belangrijkste zijn (Minstens Intel core i7 / AMD Ryzen 7 of beter als je budget het toelaat) en dat de onboard grafische kaart van Intel Iris Xe Graphics dus ruim dan voldoende is (Een aparte grafische kaart zou volgens hem voornamelijk bedoeld zijn voor gamers en 3D-bewerkingen).   

 

Op internet krijg krijg ik ook tegenstrijdige info.  Mensen die fotograferen raden een aparte grafische kaart van minstens 6 GB aan (liever nog 8 GB), terwijl bepaalde sites dan weer zeggen dat voornamelijk de processor(snelheid) en het RAM-geheugen heel belangrijk zijn voor Photoshop.   

 

Eén van de verkopers die me een laptop met een onboard grafische kaart "Intel Iris Xe Graphics' voorstelde zei me dat een aparte grafische kaart van 6 GB overkill is voor Photoshop op zich (tenzij je er ook games mee gingen spelen, videobewerking ging doen of in de grafische sector (3D-bewerkingen, gebruik van Vectors) en dat de meeste mensen, die het budget ervoor hebben, toch een aparte grafische kaart kopen omdat ze dan geruster zijn dat Photoshop wel zou werken.  De mensen die aan fotografie doen en op sites beweren dat een aparte grafische kaart absoluut nodig is zijn technisch niet (voldoende) op de hoogte en lezen dat ook maar af van andere sites.

 

Ik heb zelfs een kameraad die ook aan fotografie doet als hobby maar er intenser mee bezig is (en zelf ook computers in elkaar steekt als hobby) die me een jaar geleden nog zei dat ik absoluut een aparte grafische kaart nodig had voor hetgeen ik ermee ging doen en dat degenen die beweerden dat je dit niet nodig hebt voor Photoshop niet wisten waarover ze spraken (Hij gebruikt Photoshop voor hetzelfde als ik) en nu heeft hij nog niet lang geleden een laptop Asus Vivobook X1605VA-MB722W met onboard grafische kaart gekocht en die ging vlotjes door Photoshop.  Hij stelde mij die zelfs voor om te kopen want die was goed genoeg.  Nu weet ik het ook niet meer!

 

Mijn budget is max. 2.000 euro maar ik wil écht geen overkill kopen.  Ik had gedacht om een Intel Core i 9 (of eventueel nog een Intel Core i 7 of een AMD Ryzen 7 / 9 ) te kopen, met 32 GB RAM (of uitbreidbaar tot 32 GB RAM, dit laatste staat voor mij al zeker vast).  Alleen ben ik er nog niet over uit of ik nu een aparte grafische kaart moet voorzien of dat de onboard kaart "Intel Iris Xe Graphics" toch meer dan voldoende is (of is er nog een andere onboard-kaart die in aanmerking komt?)

 

Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn (en ik zal beslist ook wel verouderde info gelezen hebben).  Ik ben al meer dan een jaar aan het uitkijken voor een geschikte laptop maar omdat ik het gevoel heb dat sommige verkopers gewoon maar willen verkopen om te verkopen ben ik zelf dingen gaan opzoeken (het gaat immers toch ook over redelijk wat geld) maar het is gewoon allemaal te technisch geworden voor mij.  Daarom wil ik langs deze weg nog even de mening van kenners vernemen alvorens ik de knoop door hak.  Mijn budget is max. 2.000 euro maar ik wil geen overkill.  Geen Apple-laptops, dat gaat me te duur uitvallen.

 

Wat denken jullie ervan? 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, momenteel nog een oude versie CS5 Photoshop en Bridge maar vrees dat die niet meer gaan werken op de nieuwe laptops met de specificaties van tegenwoordig.  Ik zal moeten overschaken naar een recente versie van Photoshop 😞 Inderdaad, geen videobewerking of converteren.  Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een aparte grafische kaart is niet noodzakelijk om Photoshop te kunnen gebruiken, de "Intel Iris Xe Graphics" is een goede onboard grafische oplossing en is vergelijkbaar met de grafische chip in een AMD Ryzen 5700G die een kennis van me gebruikt met Photoshop en dit ook als hobby.

Belangrijk zijn een goede processor en voldoende werkgeheugen, let op met sommige laptops want tegenwoordig kom je vaker wel eens tegen dat het geheugen gesoldeerd zit op het moederbord en uitbreiden niet altijd mogelijk is.

Een Intel Core i 7 of een AMD Ryzen 7 zijn meer dan krachtig genoeg en als geheugen zou ik minstens 16 GB aanraden en dit zeker in dual channel.

Maak je gebruik van 1 geheugen stick verlies je toch performance t.o.v. 2 sticks in dual channel.

Maar het is waar wat je zegt dat het internet vol tegenstrijdige berichten staat en je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet.

Mocht je in de toekomst misschien professioneler aan de gang willen met Photoshop bedenk dan wel dat je in een laptop niet zomaar een grafische kaart steekt.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de uitleg. Een aparte grafische kaart is dus niet noodzakelijk voor photoshop zeg je, maar als je dat nu wel voorziet loopt photoshop dan vlotter of merk je geen verschil, omdat je zegt van als ik in de toekomst meer professioneler met phoshop wil werken dat je niet zomaar een grafische kaart erbij steekt? Mag ik hiervan afleiden dat professionele fotografen dan wel een aparte grafische kaart gebruiken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

14 uren geleden, WhitePegasus zei:

Een aparte grafische kaart is dus niet noodzakelijk voor photoshop zeg je, maar als je dat nu wel voorziet loopt photoshop dan vlotter of merk je geen verschil

Een aparte grafische kaart zal ervoor zorgen dat alles wat vlotter en sneller gaat en hangt ook af hoe complex je bewerking op je foto's zal zijn.

 

14 uren geleden, WhitePegasus zei:

als ik in de toekomst meer professioneler met phoshop wil werken dat je niet zomaar een grafische kaart erbij steekt?

Een grafische kaart bij een laptop zit zo goed als altijd verwerkt op het moederbord van die laptop en is zelden of nooit te wisselen of te upgraden.

 

14 uren geleden, WhitePegasus zei:

Mag ik hiervan afleiden dat professionele fotografen dan wel een aparte grafische kaart gebruiken?

Die zullen zeker een aparte grafische kaart gebruiken want een professioneel fotograaf zal vaker complexe bewerkingen uitvoeren waar meer rekenkracht bij nodig is, en als alles sneller gaat "time is money"

 

Heb misschien een paar nuttige website voor je opgezocht waar je mogelijk iets aan hebt.

 

https://www.campusshop.be/laptops/laptop-voor-fotobewerking/

Onder aan de website staat meer info over de diverse onderdelen in een systeem voor fotobewerking.

 

https://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/laptops-voor-fotobewerking/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zal ik doen 🙂 maar er schiet me nog een vraagje te binnen i.v.m  de kloksnelheid van de processor.  Als bv de ene laptop een kloksnelheid van 2,1 Ghz met turbosnelheid 4,9 Ghz heeft en de andere laptop heeft 3,8 Ghz met een tubosnelheid van 5,1 Ghz, wat is dan beter om te kiezen?  Office en internet hebben waarschijnlijk geen heel hoge snelheid nodig veronderstel ik?  Op de site van Adobe staat dat photoshop een processor van min 2 Ghz vereist.  🙃

Link naar reactie
Delen op andere sites

Theoretisch gezien zou de processor met 3,8 Ghz met een tubosnelheid van 5,1 Ghz de beste prestaties moeten leveren.

Bij de 5,1 Ghz gaat het om de single core prestatie en de 3.8 Ghz gaat het on de multicore prestaties.

Mocht je een systeem op het oog hebben kan je best zoeken naar reviews van dat systeem om te kijken hoe de prestaties zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.