Ga naar inhoud

Malware omzeilt Windows UAC-beveiliging via nieuwe truc


Aanbevolen berichten

Cybercriminelen hebben een nieuwe methode gevonden om een beveiligingsfunctie van Windows 7 te omzeilen en zo beheerdersrechten te krijgen. Het gaat om Gebruikersaccountbeheer, ook bekend als User Account Control (UAC). UAC werd met Windows Vista geïntroduceerd en toont gebruikers een pop-up als er iets in het systeem wordt aangepast. Een nieuwe versie van de Dridex Trojan is de methode te slim af.

De malware, die speciaal ontwikkeld is om geld van bankrekeningen te stelen, wordt meestal verspreid via Word-documenten met een kwaadaardige macro. Als de gebruiker de macro inschakelt wordt de malware op het systeem gedownload. Om UAC te omzeilen en zichzelf met beheerdersrechten te laden hebben de Dridex-ontwikkelaars een nieuwe methode gevonden.

Windows 7 laat een aantal applicaties aanpassingen doorvoeren zonder daarbij het UAC-scherm te tonen. Het gaat onder andere om Windows Schijfherstel. De malware kopieert deze applicatie naar een nieuwe map en start die vervolgens om de malware, die zich in dezelfde map als dll-bestand bevindt, met beheerdersrechten uit te voeren. Vervolgens worden er firewall-aanpassingen doorgevoerd en maakt Dridex verbinding met de botnetserver, zo meldt beveiligingsbedrijf Flashpoint. Onderzoekers hebben vorig jaar meerdere keren aangetoond dat UAC te omzeilen is.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.