Ga naar inhoud

Ernstige lekken in ip-camera's Dahua en Hikvision ontdekt


Aanbevolen berichten

In de ip-camera's en digitale videorecorders van de Chinese fabrikanten Dahua en Hikvision zijn ernstige beveiligingslekken ontdekt waardoor een aanvaller toegang tot de apparaten kan krijgen en vanwege de "grijze markt" kunnen niet alle eigenaren hun apparaten updaten.

Het Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (ICS-CERT) van de Amerikaanse overheid waarschuwt dat in het geval van de Dahua ip-camera's en digitale videorecorders het zeer eenvoudig is om de kwetsbaarheden vis internet aan te vallen en dat er al exploits beschikbaar zijn. De apparatuur blijkt een wachtwoordhash in plaats van een wachtwoord voor de authenticatie van gebruikers te gebruiken. Daardoor kan een aanvaller de authenticatie omzeilen zonder over het daadwerkelijke wachtwoord te beschikken.

Verder blijkt de apparatuur het wachtwoord in het configuratiebestand op te slaan. Een aanvaller kan zich zo voordoen als de beheerder en toegang tot gevoelige informatie krijgen. Dahua heeft nu voor 12 modellen ip-camera's en 3 modellen digitale videorecorders updates uitgebracht, die via de distributeur zijn te verkrijgen. Volgens het ICS-CERT wordt de apparatuur in allerlei vitale sectoren, overheidsgebouwen en transportsystemen gebruikt.

Hikvision

In het geval van Hikvision gaat het om twee problemen in zeven modellen ip-camera's. Ook deze apparaten blijken het wachtwoord in het configuratiebestand op te slaan. Daarnaast is er een probleem met de authenticatie, waardoor een aanvaller zijn rechten op het systeem kan verhogen en toegang tot gevoelige informatie kan krijgen. De kwetsbaarheden zijn op afstand en met weinig technische kennis aan te vallen. Er zijn echter nog geen exploits openbaar.

Ook Hikvision heeft updates beschikbaar gesteld om het probleem te verhelpen. De fabrikant waarschuwt dat er een "grijze markt" is waarbij camera's via ongeautoriseerde kanalen worden verkocht. Deze camera's maken vaak gebruik van ongeautoriseerde firmware die door partijen buiten Hikvision is ontwikkeld. In het geval van camera's die van de grijze markt afkomstig zijn kan het updaten van de firmware met de originele Hikvision-firmware het apparaat in de oorspronkelijke staat herstellen. Gebruikers van deze "grijze markt" camera's die vanwege de ongeautoriseerde firmware hun apparaat niet kunnen updaten blijven echter kwetsbaar voor aanvallen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.